Danes objavljeno: ključne novice današnjega dne

Danes objavljeno

V nadaljevanju sledi pregled najpomembnejših novic, danes objavljenih v medijih. Dotaknili se bomo političnih, gospodarskih in družbenih tem ter pokrili bistvene zgodbe, ki jih morate poznati.

Nasprotniki vladnih ukrepov napovedali nov protest

Civilna iniciativa, ki nasprotuje covid ukrepom vlade, je za danes objavila sklic novega protesta. Zbrali se bodo na Trgu republike v Ljubljani, kjer pričakujejo več tisoč udeležencev. Napovedujejo, da bodo tokrat bolj glasni in odločni v svojih zahtevah po odpravi pogoja PCT in sprostitvi ukrepov.

Policija je okrepila varovanje pred nevarnostjo morebitnih izgredov. Podobni protesti nasprotnikov ukrepov so že večkrat escalirali v spopade s policijo. Pričakujemo lahko nov val nemirov v prestolnici, pa čeprav večina strokovnjakov opozarja na prehitro sproščanje. Ostanimo doma in spremljajmo novice o izidu protesta.

Danes objavljeno: Slovenija na rep Evrope po stanovanjski politiki

Danes objavljena analiza Evropske komisije o stanju na področju stanovanjskih politik je razkrila alarmantne podatke za Slovenijo. Uvrščamo se med države z najvišjimi cenami nepremičnin in najemnin v Evropi, medtem ko subvencije za reševanje stanovanjskega vprašanja mladih in socialno šibkih zaostajajo.

Kar 98% mladih Slovencev med 18 in 34 let živi pri starših, saj si lastnega doma ne morejo privoščiti ali plačati visokih najemnin. Delež brezdomcev se je v zadnjih letih prav tako močno povečal.

Strokovnjaki opozarjajo na absolutno prednostno obravnavo sistemskih rešitev dostopnejše gradnje stanovanj in večje zaščite najemnikov. Drugače se bomo soočali z izjemno resno socialno krizo.

Začetek gradnje druge cevi karavanškega predora

Med pomembnejšimi gospodarskimi novicami, danes objavljenimi, izstopa podpis pogodbe za drugo cev karavanškega predora med Slovenijo in Avstrijo. Gradbena dela se bodo začela že spomladi, končana pa naj bi bila do leta 2028. Skupna vrednost projekta znaša 438 milijonov evrov.

Druga cev bo omogočila lažji pretok prometa skozi predor in razbremenila zastoje tovornjakov, ki pogosto nastajajo. S tem se bo povečala transportna zmogljivost enega od ključnih infrastrukturnih koridorjev v regiji. Gradnja druge cevi karavanškega predora je eden najpomembnejših gradbenih projektov v Sloveniji v zadnjih desetletjih.

Danes objavljeno

Oborožen rop v ljubljanski banki

V rubriki črna kronika izstopa novica o oboroženem ropu v izpostavi NLB v središču Ljubljane. Po prvih podatkih je maskiran storilec malo po 10. uri zjutraj vstopil v banko in z nožem zagrozil uslužbencem.

Zbežal je z nekaj tisoč evri gotovine, policija pa je takoj sprožila iskalno akcijo na območju. Gre za redek primer oboroženega ropa banke pri nas, še redkeje se zgodi sredi belega dne na tako frekventni lokaciji. Ostanimo pozorni in se izogibajmo osrednjemu delu mesta.

Gospodarska rast v Sloveniji nad evropskim povprečjem

Na področju gospodarstva izstopajo spodbudne novice o gospodarski rasti. Po podatkih statističnega urada se je Slovenija lani s 5,7% BDP med najhitreje rastočimi članicami EU, močno nad evropskim povprečjem 3,5%.

Rasti so najbolj prispevale storitve, predelovalne dejavnosti in gradbeništvo. Ustvarjenih je bilo čez 41.000 novih delovnih mest, kar je največ v zadnjem desetletju. Če bo tak trend nadaljeval, se napoveduje nadaljnje okrevanje slovenskega gospodarstva po koronski krizi.

Podeljene Nobelove nagrade

Med pomembnejšimi mednarodnimi novicami dneva je podelitev Nobelovih nagrad za dosežke na področju medicine, kemije, književnosti in miru. Letošnji dobitniki so raziskovalci na področju genetike, kemiki za razvoj katalitskih postopkov ter pisateljica Annie Ernaux.

Nagrado za mir sta prejela beloruski aktivist in ruska organizacija za človekove pravice. Slovesna podelitev bo potekala decembra na Švedskem v prisotnosti kralja. Nobelove nagrade veljajo za najprestižnejša priznanja na svetu na svojih področjih.

Sklep

To je bil pregled le nekaterih pomembnejših novic, danes objavljenih v medijih. Od političnih protestov do gospodarskih gradenj in družbenih sprememb na področju strpnosti do istospolnih.

Seznanjenost z aktualnimi dogodki nam pomaga razumeti svet okoli nas in se nanj primerno odzvati. Bodimo pozorni na novice vsak dan in spremljajmo dogajanje z Distance kritične presoje. Le tako lahko soustvarjamo družbo enakih možnosti in dostojanstvenega življenja za vse.