Kaj je podkast?

podkast

Obstajajo samo avdio podkasti ali pa tudi vizualni podkasti? Je radio enaka stvar kot podkast? Če imate željo izvedeti več nadaljujete branje saj vam bomo predstavili različne vrste podkastov, kako delujejo in kako se sami lahko lotimo svojega podkasta.

podkast

 

Kaj je podkast in kako deluje?

Podkast je tip digitalne avdio-vizualne vsebine, ki je na voljo na različnih platformah kot sta Apple podcasts in Spotify. Poznamo podkaste, ki so izključno v avdio obliki in jih lahko samo poslušamo npr. med tem ko smo na sprehodu, ko kuhamo ali pa ko opravljamo neko delo pri katerem ni potrebna naša vizualna pozornost. Podobno kot pri poslušanju radia. 

Bolj popularna podkast verzija pa je avdio-vizualna, ki jo lahko tudi gledamo in s tem pridobimo občutek zaupanja saj vidimo osebe, ki se pogovarjajo, ter občutek vključenosti v pogovor.

Za izdelavo podkasta potrebujemo samo mikrofon in seveda kamero, če želimo imeti vizualni podkast. Predenj se odločimo o izdelavi podkasta je pomembno, da raziščemo temo o kateri bomo govorili in da se pripravimo na neke vrste javno nastopanje.

Vrste podkastov

Podkaste v grobem delimo na avdio in avdio-vizualne. Torej take, ki jih poslušamo kot radio, ter take, ki jih lahko tudi vizualno spremljamo. Podkasti se delijo tudi na monologe, intervjuje ali pa na okrogle mize – to pomeni da je več oseb za isto mizo in debatirajo o določeni temi.

Monologni podkast

Z drugimi besedami solo podkast, izgleda približno tako, da ena oseba govori oziroma razlaga o neki temi samo svojim poslušalcem – torej brez sogovornika. Za tako vrsto podkasta mora voditelj dati poslušalcu občutek kot da govori z njim npr. voditelj mora vedeti kdaj narediti pavzo v pogovoru, kdaj postaviti vprašanje, kdaj pričakovati odgovor itd.

Prednost solo podkasta je v tem, da se prilagajaš samo sebi, ustvariš globoko povezavo s svojimi poslušalci in se ravnaš samo po svojih načelih.

Intervju podkast

Voditelj in sogovorec debatirata o določeni temi, najpogosteje o temi o kateri sogovorec veliko ve oziroma ima predznanje. V večini primerov je tako, da če je gost recimo zdravnik ga voditelj sprašuje o stvareh povezanih z medicino oz. zdravstvom in tako je tema pogovora lahko človekovo zdravje. Tako lahko vsak, ki išče informacije o izboljšanju človekovega zdravja pridobi zanesljive informacije s strani nekoga, ki dela v tej stroki.

Slabost takšnega podkasta je v tem da se je potrebno usklajevati z časom in potrebami sogovorca ter s pridobivanjem sogovorcev še posebej v začetni fazi ko podkast ni poznan.

 

Okrogla miza 

Ta vrsta podkasta je za gledalce in poslušalce najbolj zanimiva, več oseb za isto mizo razpravlja o različnih temah, najpogosteje o temah, ki so aktualne ta trenutek npr. če je neko moštvo osvojilo pokal ali pa o naravnih nesrečah, ki so se zgodile pred kratkim. 

Seveda pa niso vse teme tako resne, velikokrat so gostje podkastov tudi komedijanti, ki najbolje zabavajo poslušalce saj s humorjem naredijo bolj sproščeno vzdušje.

Prednosti so, da je taka vrsta podkasta zabavna tako za poslušalce kot za voditelje in goste podkasta.

 

Kako začeti svoj podkast?

V večini primerov je podkast način ponujanja informacij o različnih temah svojim poslušalcem. Za to je pomembno da si pred začetkom jasno izberemo temo o kateri bomo govorili.

Pomembno je da si izberemo tak ime, da bo pritegnil pozornost poslušalcev in bil povezan s temo o kateri bomo govorili. 

Izberemo vrsto podkasta, izbiramo lahko med monologom, intervjujem… Vendar se ne rabimo omejevati na točno določeno število gostov. Ne bo narobe če imamo v kakšni epizodi več gostov ali pa samo enega.

Dobro je imeti izbrano približno dolžino podkasta. Čeprav nekateri trdijo da je 30 minut primerna dolžina podkasta to ni najbolj pomembno saj veliko bolj znanih podkastov traja tudi dlje kot 1 uro ali pa celo dlje kot 2 uri. Vse to je odvisno od zanimivosti podkasta.

Pomembno je konstantnost, torej, da izberemo kako pogosto bomo objavili nov podkast, najbolj priporočljivo je enkrat tedensko. 

Ko smo izbrali ime, temo in ostale stvari se posvetimo opremi za izvedbo. V večini primerov potrebujemo mikrofon, kamero in neko podlago na kateri lahko sedimo (stol). V primeru da imamo sogovorca se spodobi da imamo tudi mizo na katero so pritrjeni mikrofoni in več kamer, ki snemajo iz več smeri in s tem razbijejo monotonost.

Potrebovali bomo tudi programe za urejanje video posnetkov in platformo za objavo podkastov. Platforma je lahko preprosto Youtube ali pa Spotify.

 

Zaključek

Podkasti so zanimiv in zabaven način kako izvedeti informacije in si s tem krajšati čas. Obstaja več vrst podkastov ampak vsem je enako to da delujejo kot medij za širjenje informacij. Nekateri podkasti so brezplačni spet drugi pa lahko vsebujejo mesečno članarino ali pa ceno za vsako epizodo posebej. To je odvisno od platforme na kateri so objavljeni in pa od posameznega ustvarjalca. Nekateri voditelji imajo podkaste posnete v živo kot oddaje na televiziji, taka izbira podkasta je bolj zahtevna za to se je večina ne poslužuje. Sedaj ko imate znanje kako deluje podkast se lahko tudi sami sprobate v vlogi voditelja podkasta.