Montaža kuhinje: prvi koraki k sanjski kuhinji

Montaža kuhinje je lahko velik zalogaj.

Morda se selite v novo stanovanje ali ste zgradili hišo. Toliko skrbi, toliko opravil, a eno je še posebej zahtevno, a hkrati prijetno: montaža kuhinje. V našem članku osvetljujemo, kaj vse je potrebno, da bo ta postopek potekal gladko in vas bo doma kmalu razveseljevala sanjska kuhinja.

Prvi korak: izbor prave kuhinje

Montaža kuhinje je zahteven proces, zato je pomembno, da že v samem začetku izberete kuhinjo, ki bo ustrezala vašemu prostoru in vašemu okusu. Merjenje prostora je ključno, saj vam bo to pomagalo izbrati pravo velikost omaric, pultov in drugih elementov. Pomembno je tudi, da kuhinjo izberete glede na svoj življenjski slog – če veliko časa preživite v kuhinji, boste morda želeli več shranjevalnega prostora ali večjo kuhalno ploščo.

Razmisliti je treba tudi o tipu kuhinje – izberete lahko klasično linearno postavitev, postavitev v obliki črke U ali se odločite celo za kuhinjo z otokom. Vse je odvisno od vaših želja in seveda velikosti ter oblike prostora.

Orodja in materiali potrebni za montažo kuhinje

Osnovna orodja

Za uspešno montažo kuhinje boste potrebovali nekaj osnovnih orodij. Med najbolj bistvenimi so vijačnik, vodna tehtnica, metrski trak, kladivo in različni izvijači. Poleg tega je dobro imeti tudi električni vrtalnik, s katerim boste lažje in hitreje opravili delo.

Materiali za montažo

Ne podcenjujte pomena kakovostnih materialov. Vijaki, mozniki in lepila, ki jih boste uporabljali, morajo biti primerni za material vaših sten in omaric. Posebno pozornost namenite izboru lepila za ploščice, če jih nameravate namestiti.

Obvladovanje morebitnih težav pred montažo

Neravne stene: V starejših zgradbah je možno, da so stene neravne. To lahko povzroči težave pri montaži omaric. V tem primeru boste morda potrebovali distančnike ali dodatne letve, da boste omarice pravilno namestili.

Težave z vodovodnimi inštalacijami:  Če opazite puščanje ali druge težave z vodovodnimi inštalacijami, je pomembno, da te težave odpravite pred nadaljevanjem montaže. Priporočljivo je, da za takšna popravila najamete strokovnjaka.

Prilagajanje pohištva prostoru: Včasih se lahko zgodi, da je pohištvo, ki ste ga kupili, preveliko ali premajhno za vaš prostor. V tem primeru boste morda morali pohištvo prilagoditi. Za rezanje omaric in pultov uporabljajte primerno žago, da dosežete čiste in ravne reze.

Kako pripraviti prostor

Preden začnete z montažo kuhinje, je pomembno, da je prostor dobro pripravljen. To pomeni, da je prostor čist, brez nepotrebnih predmetov in da je električna napeljava ter vodovodna inštalacija na svojem mestu. Pred začetkom montaže preverite, ali so stene ravne in če ni vlažnih madežev, ki bi lahko kasneje povzročili težave.

montaža kuhinje zahteva pripravo prostora, ki se je bo ženska na sliki lotila

Kako se lotiti postavitve omaric

Omarice so osnovni element vsake kuhinje. Pri montaži kuhinje je pomembno, da se začne z namestitvijo omaric na steno. Najprej namestite zgornje omarice, nato pa spodnje. Pazite, da so omarice pravilno poravnane in da so med seboj enako oddaljene. Uporabite vodno tehtnico, da se prepričate, da so vse omarice ravne.

Na vrsti je vgradnja pulta

Pulti so ključnega pomena v kuhinji. Ne samo da ponujajo delovno površino, ampak tudi estetsko dopolnjujejo celoten videz kuhinje. Pri izboru pulta je pomembno upoštevati material, saj nekateri materiali, kot je granit, potrebujejo posebno nego. Montaža pulta zahteva natančnost, zato je priporočljivo, da to delo zaupate strokovnjakom.

Montaža kuhinje pomeni tudi skrb za osvetlitev

Dobra osvetlitev je ključna za funkcionalno in prijetno kuhinjo. Premislite o tem, kje boste potrebovali največ svetlobe – morda nad delovno površino ali nad jedilno mizo. Uporabite LED luči, saj so energetsko učinkovite in nudijo dobro osvetlitev.

Dodajanje osebne note

Ko je montaža kuhinje skoraj zaključena, je čas za dodajanje osebnega pridiha. To lahko vključuje dodajanje okrasnih elementov, kot so ročaji za omarice, ploščice za steno ali celo zanimive svetilke. Ne pozabite na funkcionalne elemente, kot so koši za smeti, stojala za začimbe in drugi pripomočki, ki bodo vašo kuhinjo naredili še bolj funkcionalno.

Uživanje v vaši novi kuhinji

Ko je montaža kuhinje končana, je čas, da uživate v svojem novem prostoru. Pripravite svojo najljubšo jed, povabite prijatelje na večerjo ali pa preprosto uživajte v estetiki in funkcionalnosti svoje nove kuhinje. Vsak trenutek, ki ga preživite v njej, bo dokaz truda, ki ste ga vložili v njeno montažo.