Kakšen izgled ima moderna kuhinja

moderna kuhinja

Moderna kuhinja deluje kot umirjeno ozadje za živahen kuhinjski vrvež, saj je ravno kuhinja ena najbolj obremenjenih in včasih najbolj kaotičnih prostorov v domu. Zasnova moderne kuhinje je običajno sestavljena iz odprtih prostorov in preprostih barvnih palet, ki ponujajo prostor za delo, sprostitev in zabavo.

Postavitev moderne kuhinje

Moderna kuhinja ima odprt tloris, ki se razteza po celotni dolžini kuhinje. Minimalističen pristop k postavitvi je tisto, kar doseže preprost in eleganten videz. Velikokrat je kuhinja povezana z dnevnim prostorom, kar ji omogoča še večjo prostorsko odprtost.

Moderna kuhinja z otokom

moderna kuhinja

V modernih kuhinjah prevladuje ideja o kuhinjskih otokih s kuhalno ploščo, zadostno delovno površino in velikim pomivalnim koritom. Nad njimi pa se pojavljajo velike in dekorativne viseče kuhinjske nape. Kuhinjski otoki so zelo praktični, saj omogočajo prehod iz vseh strani. Imajo veliko prostora za shranjevanje, če se jim dodajo klubski stoli, lahko služijo tudi kot jedilna površina.

MODERNI KUHINJSKI PULTI, PLOŠČICE IN TALNE OBLOGE

Pulti, ploščice in talne obloge se v sodobni zasnovi kuhinje navadno usklajujejo s širšo estetiko preostalega dnevnega prostora ali pa dajejo kontrastni poudarek.

Pulti

Običajni materiali, ki se uporabljajo za pulte so laminat, marmor, granit ali umetni kamen. Prednost marmorja je estetika, ki poudari preprostost kuhinje, prednost umetnega kamna pa odpornost proti urezninam, madežem in vročini. Najbolj pogost material je seveda laminat, ki je hkrati zelo odporen, cenovno ugoden in ima največjo paleto lesnih in barvnih variant.

Ploščice in talne obloge

Tla so največkrat iz vinila ali laminata, pojavljajo pa se tudi ploščice. Moderna kuhinja velikokrat vključuje ploščice z geometrijskimi vzorci. Vse se pojavlja v večjih formatih in enostavnih vzorcih.

Vrata modernih kuhinjskih omar

Moderna kuhinjska vrata so običajno ravne plošče. Takšna preprostost je namenjena povečanju videza odprtega prostora in izboljšanju čistega videza prostora. Vedno več je vrat brez ročajev z mehanizmom mehkega zapiranja. Prevladujejo izvlečni predali za lažji dostop do pripomočkov, le redko se še uporabljajo klasične zaprte omare, opremljene izključno s policami. Za kuhinjskimi vratci se skrivajo tudi hladilniki, pomivalni stroji, mikrovalovne pečice in podobno.

MODERNA KUHINJA Z MODERNIM POHIŠTVOM

K celotnemu videzu moderne kuhinje veliko pripomore tudi ostalo kuhinjsko pohištvo.

Kuhinjske mize

Mize so navadno iz masivnega lesa različnih barv, podprte z lesenimi ali kovinskimi nogami v temnih barvah. Pojavlja se vedno več oblik miz (okrogle, ovalne, pravokotne, kvadratne) ki pa se stilsko seveda morajo ujemati s celotno zasnovo kuhinje.

Kuhinjski stoli

Stoli so udobni in prav tako preprostega videza. Največkrat so to oblazinjeni stoli na štirih nogicah v temni barvi. Oblazinjenje je zlasti v naravnem ali še večkrat v umetnem usnju raznih barv, ki omogoča enostavno čiščenje. Tudi ob otokih so lahko visoki klubski stoli v stilu, ki se ujema s kuhinjo.

Modern kuhinjski prostor in razsvetljava

Moderne kuhinje morajo biti tam, kjer je dovolj naravne svetlobe. Prav tako pa je potrebno poskrbeti za osvetlitev vseh delovnih površin. Značilne so led luči, ki osvetlijo vso površino in kuhinjske aparate obenem. Nad otokom se pojavljajo viseče luči za lažje delo. Ker pa je tudi jedilna miza del kuhinje, mora biti tudi ta osvetljena z prijetno, nežno svetlobo.

Moderni kuhinjski aparati

Ni dobre kuhinje brez bele tehnike. Različne vrste hladilnikov (ameriški, francoski ali klasični) skrbijo za shranjevanje in hlajenje živil. Plinske kuhalne plošče in štedilnike na trda goriva so že davno nadomestile indukcijske in steklo-keramične plošče, ki so varnejše za uporabo. Parne, električne in mikrovalovne pečice poskrbijo za vedno dobre obroke. Nepogrešljiv v modernih kuhinjah pa je pomivalni stroj, ki prihrani vodo in večinoma vsem neprijetno delo. Seveda je v kuhinji še ogromno manjših, a nepogrešljivih aparatov: avtomat za kavo, palični mešalnik, grelnik vode, kuhinjski robot in salamoreznica, cvrtnik, aparat za peko kruha in še kaj. Le kaj bi brez njih?

Barve modernih kuhinj

Moderna kuhinja je lahko izdelana v vseh odtenkih barv, od živih do najbolj nežnih. Črna in bela kuhinja je tista, ki ne bo šla nikoli iz mode in predstavlja neko klasiko. Z barvami lesa dobi kuhinja pridih narave, večkrat so za ta namen vključene tudi rastline za dekoracijo. Vedno več je kuhinj v antracitnih barvah, ki pa imajo sijaj elegance in udobja ter oddajajo zelo posebno energijo. Ker so moderne kuhinje preprostega videza, je pogosta izbira tudi bež barve v različnih barvnih odtenkih.moderna kuhinja

STILI MODERNIH KUHINJ

Kuhinje se ne razlikujejo samo po obliki in barvi, temveč tudi po okusu in stilu posameznika. Poznamo industrijski, skandinavski, tradicionalni, rustikalni, retro stil in minimalizem.

Moderna kuhinja v industrijskem stilu

V industrijskem stilu govorimo o površinsko grobo obdelanem pohištvu. Barvna karta je omejena predvsem na odtenke sive, bele in opečnate. Pomemben material je kovina.

Moderna kuhinja v skandinavskem stilu

Kuhinja v skandinavskem stilu ima čiste linije, vse je osredotočeno na funkcionalnost, pohištvo pa je poleg uporabnega vidika tudi elegantno. Barve so predvsem zemeljske, materiali pa naravni.

Moderna kuhinja v tradicionalnem stilu

V tradicionalnih kuhinjah prevladuje les ali imitacija lesa, značilni so svetli, umirjeni in naravni barvni odtenki. Postavitev je simetrična, značilne so jasne in čiste linije. Vsebuje veliko prostora za shranjevanje s preprostimi detajli.

Moderna kuhinja v rustikalnem stilu

Za rustikalni stil so značilne svetle barve v kombinaciji z lesom ali kamnom, velika pomivalna korita, dekorativni ročaji in inovativni dizajnerski elementi.

Minimalistična moderna kuhinja 

Zadnja leta so priljubljene minimalistične kuhinje. To so kuhinje brez ročajev z elegantnim videzom ter geometrijskimi in ravnimi linijami z zadržanimi barvami.

Retro moderna kuhinja

Retro kuhinje posnemajo neko preteklo obdobje in so znova v modi. So tehnološko in oblikovno modernizirane. Največkrat gre za odlične imitacije lesa ali celo imitacije staranega lesa, ki ima vse retro posebnosti, razen specifičnega vonja staranega lesa.

Moderna kuhinja s preprogo in visokimi stropovi

Vedno bolj prihajajo v uporabo preproge, ki imajo svoje mesto ob pultih ali pod jedilno mizo. Skozi izbiro preproge se kaže predvsem okus lastnikov za toplino in udobje. Moderne kuhinje imajo visoke stropove in panoramske stene z veliko površino za razgled in svetlobo.

Dodatki

Kot estetski dodatek so postale moderne steklene omare – steklene vitrine – za shranjevanje kozarcev ali drugih posod. Te omare in dodana osvetlitev dajejo pridih prefinjenosti, seveda pa se pridobi tudi prostor za shranjevanje. Kuhinjska korita so globoka in velika in z visoko kuhinjsko armaturo, po domače pipo. S tem je omogočeno lažje in prijetnejše delo. Za moderne kuhinje je značilno tudi to, da imajo veliko delovnih površin, na katerih ni nobenih kuhinjskih aparatov, saj ima vsak svoje mesto v predalu ali v posebni omari za aparate z rolo vratci.