Screen senčila: idealna rešitev za zaščito pred soncem in zasebnost

Screen senčila

Screen senčila so v zadnjem času postala izjemno priljubljena rešitev za zaščito pred soncem in ohranjanje zasebnosti v domovih, pisarnah ter javnih prostorih. V tem članku bomo podrobneje pogledali, kaj so screen senčila, njihove prednosti, vrste, materiali, montažo, vzdrževanje in še veliko več.

Razumevanje pojma “screen senčila”

Screen senčila so zavese, ki se uporabljajo za zaščito pred soncem, svetlobo in toploto ter za ohranjanje zasebnosti v prostoru. Sestavljene so iz posebnih materialov, ki omogočajo prehod svetlobe in zraka, hkrati pa blokirajo neposredno sončno svetlobo in škodljive UV-žarke.

Vrste screen senčil

Zunanja screen senčila

Zunanja screen senčila se namestijo na zunanji strani oken ali drugih steklenih površin in so odlična rešitev za zaščito pred soncem, toploto ter ohranjanje zasebnosti. Poleg tega zmanjšujejo obremenitev klimatskih naprav, kar vodi v manjšo porabo energije.

Notranja screen senčila

Notranja screen senčila se namestijo na notranji strani oken ali drugih steklenih površin, kar omogoča enostavno upravljanje in regulacijo svetlobe ter zasebnosti v prostoru. So estetsko dovršena rešitev, ki se lahko prilagodi različnim notranjim oblikam.

Prednosti uporabe screen senčil

Regulacija svetlobe

Screen senčila omogočajo regulacijo svetlobe v prostoru, saj prepuščajo določeno količino svetlobe, hkrati pa blokirajo neposredno sončno svetlobo in škodljive UV-žarke.

Energetska učinkovitost

Uporaba screen senčil pripomore k energetski učinkovitosti objekta, saj zmanjšujejo potrebo po umetni razsvetljavi ter obremenitev klimatskih naprav, kar vodi v manjšo porabo energije.

Zasebnost

Screen senčila nudijo zasebnost, saj preprečujejo radovedne poglede od zunaj, hkrati pa omogočajo pogled navzven in ohranjanje stika z okolico.

Vzdržljivost in enostavno vzdrževanje

Screen senčila so izdelana iz kakovostnih materialov, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo in enostavno vzdrževanje.

Screen senčilaMateriali za screen senčila

Poliester

Poliestrska screen senčila so izjemno odporna proti obrabi, vlage in UV-žarkom. So lahki, enostavni za čiščenje ter nudijo dobro razmerje med kakovostjo in ceno.

Steklena vlakna

Screen senčila iz steklenih vlaken so zelo trpežna, odporna na temperaturna nihanja ter nudijo izjemno zaščito pred UV-žarki. Poleg tega so težje vžigljiva in ekološko prijazna.

PVC

PVC screen senčila so cenovno dostopna in enostavna za vzdrževanje, vendar pa so manj odporna na UV-žarke in temperature.

Barve in vzorci screen senčil

Screen senčila so na voljo v številnih barvah in vzorcih, ki omogočajo enostavno prilagoditev različnim prostorom in notranjim oblikam. Izbirate lahko med klasičnimi nevtralnimi barvami, živahnimi odtenki ali celo vzorci z motivi narave, geometrijskimi oblikami in drugimi.

Izbira pravega screen senčila

Pri izbiri pravega screen senčila je pomembno upoštevati nekaj dejavnikov, kot so:

 • namen uporabe (zunanja ali notranja screen senčila),
 • želena stopnja zasebnosti in svetlobne prepustnosti,
 • material senčila (poliester, steklena vlakna, PVC),
 • barva in vzorec senčila, ki se sklada z notranjo opremo in slogom prostora,
 • dimenzije oken ali drugih steklenih površin,
 • proračun in želena cena screen senčila.

Kako pravilno izmeriti okno za screen senčila

Preden se odločite za nakup screen senčil, je pomembno pravilno izmeriti okno ali drugo stekleno površino. Meritve je potrebno opraviti na več mestih, tako v širino kot višino, da se zagotovi natančna in pravilna namestitev senčil. Priporočljivo je, da meritve opravi strokovnjak, ki vam bo hkrati svetoval glede izbire pravega screen senčila za vaš prostor.

Montaža screen senčil

Montaža screen senčil je lahko preprosta in hitra, če sledite navodilom proizvajalca ali pa se odločite za pomoč strokovnjaka. Zunanja screen senčila se običajno namestijo na zunanjo stran oken ali drugih steklenih površin, medtem ko se notranja screen senčila namestijo na notranjo stran. V nekaterih primerih je potrebna dodatna oprema, kot so vodila ali zavese za enostavno upravljanje screen senčil.

Cena screen senčil in nasveti za prihranek

Cena screen senčil se lahko razlikuje glede na vrsto, material, dimenzije in proizvajalca. Če želite prihraniti pri nakupu screen senčil, je priporočljivo primerjati ponudbe različnih prodajalcev, izkoristiti popuste in akcije ter upoštevati stroške montaže in vzdrževanja. Pomembno je tudi, da se osredotočite na kakovost in dolgoročno vzdržljivost senčil, saj boste tako dolgoročno prihranili pri stroških zamenjave in popravil.

Vzdrževanje screen senčil

Vzdrževanje screen senčil je običajno preprosto in ne zahteva veliko časa ter truda. Senčila je potrebno redno čistiti z mehko krpo ali krtačo ter upoštevati navodila proizvajalca glede čiščenja in vzdrževanja. V primeru madežev ali drugih nečistoč je priporočljivo uporabiti blago čistilno sredstvo, ki ne poškoduje materiala senčila.

Različni proizvajalci screen senčil

Na trgu je na voljo veliko različnih proizvajalcev screen senčil, ki ponujajo široko paleto izdelkov, različne vrste, materiale, barve in vzorce. Pri izbiri proizvajalca je pomembno upoštevati kakovost izdelkov, trajnost, garancijo, ceno ter razpoložljivost dodatne opreme in rezervnih delov. Nekateri priznani proizvajalci screen senčil vključujejo Hunter Douglas, Somfy, Warema in druge.

Eko screen senčila

Eko screen senčila so okolju prijazna alternativa tradicionalnim senčilom, saj so izdelana iz recikliranih ali biorazgradljivih materialov, kot so poliester, steklena vlakna in naravna vlakna. Poleg tega so eko screen senčila zasnovana tako, da zmanjšujejo energetsko porabo, kar pripomore k zmanjšanju ogljičnega odtisa in ohranjanju naravnih virov.

Nasveti za uporabo screen senčil v različnih prostorih

Screen senčila so primerna za uporabo v različnih prostorih, kot so dnevne sobe, spalnice, kuhinje, kopalnice, pisarne in javne prostore. Pri izbiri screen senčila za določen prostor je pomembno upoštevati:

 • želena stopnja zasebnosti in svetlobne prepustnosti,
 • slog in barvno shemo prostora,
 • potrebe po zaščiti pred soncem, toploto in UV-žarki,
 • material senčila, ki ustreza značilnostim prostora (npr. vlaga v kopalnici).

Screen senčilaZaključek

Screen senčila so odlična rešitev za zaščito pred soncem, ohranjanje zasebnosti in energetsko učinkovitost v domovih, pisarnah ter javnih prostorih. Z izbiro pravega screen senčila, ki ustreza potrebam vašega prostora, boste zagotovili udobje, zasebnost in prihranek pri energiji. Upoštevajte nasvete in informacije iz tega članka ter se odločite za screen senčilo, ki bo najbolj ustrezalo vašim potrebam.

Pogosta vprašanja

 • Ali so screen senčila primerna za uporabo v kopalnicah?

Da, screen senčila so primerna tudi za uporabo v kopalnicah, vendar je pomembno izbrati material, ki je odporen na vlago in ne bo poškodovan zaradi vlage v prostoru.

 • Kako dolgo trajajo screen senčila?

Življenjska doba screen senčil je odvisna od kakovosti materiala, pravilne montaže in rednega vzdrževanja. Običajno lahko pričakujete, da bodo kakovostna screen senčila trajala več let.

 • Ali so screen senčila primerna za uporabo na terasahin balkonih?

Da, screen senčila so primerna tudi za uporabo na terasah in balkonih, vendar je pomembno izbrati zunanja screen senčila, ki so posebej zasnovana za uporabo na prostem in so odporna na vremenske vplive, kot so dež, veter in sonce.

 • Kako pravilno čistiti screen senčila?

Screen senčila je treba redno čistiti z mehko krpo ali krtačo, pri čemer je treba upoštevati navodila proizvajalca glede čiščenja in vzdrževanja. V primeru madežev ali drugih nečistoč je priporočljivo uporabiti blago čistilno sredstvo, ki ne poškoduje materiala senčila.

 • Ali je mogoče prilagoditi velikost in obliko screen senčil glede na specifične potrebe?

Da, večina proizvajalcev screen senčil ponuja možnost prilagajanja velikosti in oblike senčil glede na dimenzije oken ali drugih steklenih površin. V nekaterih primerih je mogoče naročiti tudi senčila po meri, ki so izdelana posebej za vaš prostor in potrebe.