ZAKAJ SO ENERGIJSKE PLOŠČICE DOBRODOŠEL DODATEK VAŠI PREHRANI

energijske ploščice

Nekatere so pisanih barv, druge nekoliko bolj zadržanih, nekatere obljubljajo več energije in zagona, druge vas bodo oskrbele s potrebnimi proteini in hranili, spet druge vam bodo pomagale hujšati … Oblik, variacij in namenov energijskih ploščic je nešteto. Morda jih sploh ne poznate pod nazivom energijske ploščice, ampak ste slišali za proteinske ploščice, beljakovinske tablice, energijske rezine … na koncu gre za isto obliko kompaktnega in zdravega prehranskega dopolnila, ki je lahko dragocen dodatek vašemu vsakdanjemu jedilniku. A preden bomo raziskali, kako delujejo energijske ploščice in zakaj, bi bilo dobro reči kakšno besedo o tem, kaj sploh so in od kod izvirajo.

energijske ploščice

 

OD KOD PRILJUBLJENA VRSTA PRIGRIZKA?

Energijske ploščice so zelo sodobna iznajdba. Zgodnje verzije izdelka so nastale v 60. letih prejšnjega stoletja in sicer izključno za astronavte. Pokazala se je namreč potreba po kompaktni obliki hrane, ki jo lahko nesejo s seboj v vesolje, ki ne potrebuje hlajenja in zdrži zelo dolgo v ovoju. Kasneje pa so se energijske ploščice iz eksperimentalnih verzij razširile tudi na komercialni trg in hitro postale prava uspešnica. Sprva se je njihove proizvodnje lotilo le eno podjetje, ki mu je sledilo še eno … danes imamo na voljo nič koliko različnih oblik, sestavin in okusov – prava pisana proteinska paleta, kjer vsak lahko najde nekaj zase. 

V obdobju 60-ih in 70-ih let prejšnjega stoletja se je v Ameriki začela skorajda nekakšna obsesija s hrano, ki je bila predpripravljena in zapakirana v pločevinke in druge neprodušno zaprte ovoje. Videli so jo namreč kot bolj čisto in sterilno v primerjavi z ostalo hrano. Poleg tega pa je tudi olajšala delo gospodinjam. Bolj umetno in sterilno je bila hrana pripravljena, boljša je bila. Še posebno če je bila narejena oz. zasnovana v laboratoriju. Fascinacijo s takšno hrano v nekoliko drugačni obliki poznamo tudi danes, ko imamo na voljo različne veganske in vegetarijanske alternative, narejene umetno in »s pomočjo znanosti«. Tako takrat kot danes pa je ena takih alternativ nedvomno kvalitetna energijska ploščica, »zasnovana v laboratoriju« in izdelana pod budnim očesom največjih prehrambnih strokovnjakov. 

 

KAJ SPLOH JE ENERGIJSKA PLOŠČICA? 

Kot že omenjeno, nam trg dandanes lahko postreže z ogromno izbiro različnih energijskih ploščic. A najprej moramo razlikovati med pravimi energijskimi ploščicami in drugimi, manj zdravimi prigrizki v obliki ploščic oziroma rezin. Mnogo posladkov ima namreč popolnoma enako obliko in velikokrat tudi podobo, a z zelo različno sestavo. Pri tovrstnih nezdravih prigrizkih je po navadi glavna sestavina sladkor; velikokrat v obliki mlečne čokolade, karamele, morda celo kakšnega marmeladi podobnega polnila, zraven pa je seveda podlaga iz biskvita. Prave energijske ploščice pa imajo popolnoma drugačno sestavo, četudi so morda včasih na videz povsem enake svojim desertnim sorodnicam. Energijske ploščice, ki zanimajo nas, so po navadi izdelane iz kar se da naravnih in neoporečnih sestavin. Če je bil morda trend v samem začetku izdelave ploščic nekoliko drugačen – bolj umetno, boljše je – se je zdaj popolnoma zasukal. Nekateri proizvajalci neoporečnost naravnih sestavin v ploščicah prikažejo kar na samem ovoju – ne zadaj, v drobnem tisku, ampak na sprednji strani, ponosno napisano z velikimi črkami. Katere so torej najpogostejše sestavine kvalitetne in zdrave energijske ploščice? Po navadi ploščice vsebujejo različne oreške (arašide, dateljne, lešnike, mandlje …), ovsene kosmiče, rozine, mleko, arašidovo maslo, različne vrste sadja, včasih pa tudi temno čokolado. Bolj proteinske variante lahko vsebujejo tudi jajca (pogosto samo beljak) in pa sirotko v prahu. Obstajajo pa celo alternativne proteinske tablice, ki vsebujejo proteine drugačnega izvora, na primer rastlinskega (soja, grah) ali pa so celo izdelane iz žuželk.   

 

LE DELČEK CELOTE 

energijske ploščice

Energijske ploščice so vam lahko v veliko pomoč; ne samo, da vam dajo potrebno energijo pred ali po športni aktivnosti, zagotovijo vam lahko zdrav prigrizek med obroki. Za nekatere ljudi, ki imajo določene prebavne ali drugačne prehrambne zahteve, pa so lahko ravno energijske ploščice pomemben vir določenih zelo potrebnih hranil. Energijske tablice torej niso rezervirane za športnike, ampak za vsakogar, ki bi rad svojo lakoto potešil na nekoliko bolj zdrav način. 

Ne smemo pa pozabiti, da so energijske ploščice le delček celote. Morda pomemben, a še vedno delček. Če hočemo doseči opazne rezultate, če želimo živeti zdravo, izgubiti kakšno kilo maščobe in pridobiti kakšno kilo mišične mase, zgolj energijske ploščice ne bodo dovolj. So lahko dodatna ali pa začetna motivacija. Motivacija, na primer, da začnemo pripravljati in jesti bolj zdravo hrano. Energijske ploščice si lahko namreč pripravimo tudi sami doma. Na spletu obstaja ogromno preprostih in hitrih receptov, s pomočjo katerih lahko sami izdelamo okusne in s hranili bogate sadne, proteinske, ovsene ali pa še kakšne energijske ploščice. Še bolj zdrave, še bolj sveže in pa še cenejše. Poleg prehrane pa seveda ne smemo pozabiti na dovolj gibanja in počitka ter na dovolj popite vode čez cel dan. Tako našemu telesu kot duhu pa bo dobro del tudi občasen sprehod v naravi, če se le da v sončnem vremenu.