Kam za vikend v Sloveniji

Kam za vikend

V današnjem stresnem življenju se ljudje med tednom velikokrat sprašujejo kam za vikend in komaj čakajo, da se bodo lahko odpravili na izlet in vsaj za trenutek pozabili na skrbi in odklopili svoje možgane od delovnih obveznosti in stresa.

Slovenija ponuja številne možnosti za nepozabne vikend izlete saj je dežela, ki ima prekrasno naravo ter tudi veliko kulturnih in športnih prireditev. V tem članku bomo predstavili za naš okus najboljše destinacije, kamor se lahko odpravite na izlet za vikend.

Naravne znamenitosti

Slovenija je resnično čudovita dežela, ki se ponaša z ogromno naravnimi lepotami. Hribi, gozdovi, morje, jezera, reke, slapovi, kraške jame vas vabijo, da jih obiščete in uživate v njihovih lepotah. Tam se boste nadihali svežega zraka in si odpočili ob pogledu na prekrasno naravo. Bohinjsko jezero, Blejsko jezero, Pokljuka, slap Savica, dolina reke Soče, dolina Krnice in Tamar, Postojnska jama, Škocjanske jame, slap Boka so samo nekatere od naravnih znamenitosti, ki jih imejte v mislih, ko se odločate kam za vikend.

Kulturne znamenitosti

Slovenija ima bogato kulturno dediščino, ki sega od prazgodovine do sodobnih dni. Ko se sprašujete kam za vikend lahko obiščete gradove, muzeje, cerkve in galerije ter se naučite več o naši zgodovini in kulturi. Škofjeloški grad, Ljubljanski grad, grad Bogenšperk, Kobariški muzej, Narodna galerija, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Mestna galerija Ljubljana, Moderna galerija, Prirodoslovni muzej Slovenije, Tehniški muzej Slovenije so le nekatere od kulturnih znamenitosti, ki jih lahko obiščete.

Lahko pa se odločite tudi za katero od ostalih možnosti zabave in sprostitve za vso družino npr. obiščete pustolovski park, živalski vrt, zdravilišče ali kakšno izmed učnih poti. Zagotovo boste našli izlet, ki bo navdušil vse družinske člane.

a person walking through a forest with lots of trees

Top 5 destinacij za vikend izlet

 1. Bohinj

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je največje slovensko jezero, obdano z visokimi gorami in prekrasnimi gozdovi. Odlična izbira za pohodništvo, kolesarjenje, veslanje ali pa preprosto sproščanje ob jezeru, ki poleti nudi prijetno osvežitev. 

Slap Savica

Slap Savica je eden najbolj znanih in najbolj obiskanih slapov v Sloveniji. Visok je 78 metrov. Do njega se lahko povzpnete peš s parkirišča, ki je namenjen obiskovalcem. Osupnila vas bo moč moč divje vode in ostali boste brez besed ob pogledu na kristalno modrino tolmuna, kamor pada voda.

 1. Piran

Tartinijev trg

Tartinijev trg je srce Pirana, obdan s čudovitimi zgodovinskimi stavbami in kamnitimi tlakovci. Popoln kraj za sprehod in uživanje v atmosferi tega čarobnega mesta. Na trgu boste lahko popili kavico ali pojedli sladoled ter ob tem uživali v pogledu na majhno pristanišče ter Piransko cerkev.

Mediteranska kulinarična doživetja

V Piranu boste našli številne restavracije s svežo morsko hrano in drugimi mediteranskimi dobrotami. Nekaj najboljših restavracij najdete v centru starega dela mesta ob morju. Obiščite jih in uživajte v okusih morskih jedi, ki vam jih bodo pripravili prijazni gostinci.

 1. Maribor

Stara trta in Vetrinjska ulica

Maribor se ponaša z najstarejšo trto na svetu, ki je stara več kot 400 let. Obiščite vinsko klet in sprehodite se po čudoviti Vetrinjski ulici, kjer se nahajajo številne restavracije, trgovinice in galerije.

Pohorje

Pohorje je priljubljena destinacija za pohodnike, kolesarje in ljubitelje narave. V zimskem času lahko smučate na urejenih smučarskih progah. V osrčju Pohorskih gozdov vas čaka več jezer, od katerih si lahko ogledati Črno jezero, navdušila pa vas bodo tudi Lovrenška jezera, ki so resnični biser Pohorja. 

 1. Ptuj

Ptujski grad

Ptujski grad je eden najlepših in najstarejših slovenskih gradov. Obiščite njegov muzej in uživajte v razgledu na mesto Ptuj ter okoliško pokrajino. V kolikor boste Ptuj obiskali v času pusta, si lahko ogledate edinstveno Ptujsko Kurentovanje z edinstvenimi kurenti, ki odganjajo zimo.

Terme Ptuj

Terme Ptuj so odlična izbira za vikend sprostitev. Uživajte v termalnih bazenih, savnah in wellness storitvah. Tam bodo otroci definitivno uživali!

 1. Logarska dolina

Slap Rinka

Slap Rinka je eden najlepših in najbolj obiskanih slovenskih slapov. Visok je 105 metrov. Nahaja se na koncu, prav v zatrepu Logarske doline. Če radi kolesarite vam priporočamo, da pustite avto na parkirišču in se do njega odpravite s kolesom. 

Planšarija

Logarska dolina je pravi raj za ljubitelje planinarjenja. Ustavite se na planšariji, ki jih v Logarski dolini polno in uživajte na svežem zraku ter okusni domači hrani. 

Ko se odločate kam za vikend, vam bo prav prišlo 5 nasvetov

 1. Preverite vremensko napoved in se temu primerno pripravite. S seboj vzemite pelerino, toplejša oblačila, kakšen prigrizek in pijačo.
 2. Pri načrtovanju upoštevajte fizično pripravljenost vseh udeležencev izleta.
 3. Če se boste odločili za prenočevanje, si rezervirajte nastanitev vnaprej, še posebej v visoki sezoni, ko je v opisanih krajih veliko turistov.
 4. Preverite odpiralni čas znamenitosti, ki jih želite obiskati, da ne boste ostali pred vrati.
 5. Ne pozabite na ustrezno opremo za pohodništvo ali kolesarjenje, da bo vaš izlet varen.

Za konec ne pozabite, da je izlet namenjen sprostitvi in druženju

Zato se ne jezite, če ne gre vse tako kot ste si zamislili. Slovenija je čudovita dežela, ki ponuja številne možnosti za nepozabne vikend izlete. Če se na poti zgodi kaj, kar ni bilo v vašem planu, se enostavno prilagodite in se ne razburjajte. V končni fazi ste se prišli imeti lepo s svojo družino in prijatelji. 

Srečno na poti!

3 najbolj pogosta vprašanja, ko se odločamo kam za vikend

 1. Kako naj izberem primerno destinacijo za vikend izlet?

Izbira destinacije je odvisna od vaših želja, interesov, zmožnosti in fizične pripravljenosti. Razmislite o tem, ali želite raziskovati naravo, obiskati kulturne znamenitosti ali pa se odpraviti na družinsko pustolovščino. Vsekakor se pred načrtovanjem pogovorite z vsemi, ki bodo šli z vami, da bodo vsi uživali v izletu.

 1. Ali je potrebno vnaprej rezervirati nastanitev?

V visoki turistični sezoni je priporočljivo vnaprej rezervirati nastanitev, saj so nekatere destinacije zelo priljubljene in lahko hitro zmanjka prostih sob. Nastanitev si lahko izberete v hotelih, apartmajih, privatnih sobah, apartmajskih hišicah ali v kakšnem izmed kmečkih turizmov.

 1. Katera je najboljša sezona za vikend izlet po Sloveniji?

Vsaka sezona ponuja svoje čare in zanimivosti. Pomlad in jesen sta primerni za pohodništvo in kolesarjenje, poleti lahko uživate v kopanju in sončenju, pozimi pa se lahko odpravite na smučanje ali drsanje. Vedno pa preverite tudi stanje na cestah, da ne boste po nepotrebnem obtičali v kakšnem zastoju.