Organizirajte nepozabno novoletno zabavo

Novoletna zabava

Novoletna zabava je enkratna priložnost, da se poslovite od starega leta, da proslavite vaše uspehe in zmage in nazdravite na novo, še boljše novo leto. Če radi organizirate praznovanja, vam bo organizacija novoletne zabave, o kateri se bo še dolgo govorilo, predstavljala velik izziv. Da pa bo organiziranje potekalo čim bolj tekoče in da česa ne boste pozabili smo za vas pripravili seznam, ki vam bo pomagal, da ničesar ne boste pustili naključju in da bo vaša zabava popolna.

Izbira tematike

V kolikor želite, da bo zabava resnično nepozabna, določite zanimivo tematiko, ki naj se jo držijo tudi gostje. To pomeni, da boste na to temo okrasili prostor, mogoče pripravili jedi, pomeni pa tudi v kakšnih oblačilih bodo gostje prišli na zabavo. Naj vam naštejemo nekaj možnosti za tematiko, da se boste lažje odločili:

  • klasična zabava v belem, črnem ali rdečem; okrasite prostor v teh barvah, gostje se oblečejo v določeno barvo.
  • lahko določite temo iz nekega obdobja v preteklosti npr. 70’ leta; na zabavi vrtite glasbo iz tistega obdobja, gostje so napravljeni v oblačila tistega časa.
  • “Disco mania”; obvezna je disko vrtljiva krogla, gostje pa so napravljeni v disko plesna oblačila.
  • “Gatsby” slog; oblačila v stilu prohibicije so izjemno zanimiva in zabavna, najdete jih v specializiranih prodajalnah, kjer prodajajo pustne kostume.
  • super junaki; gostje se morajo napraviti v svoje najljubše super junake iz filmov ali risank. Taka novoletna zabava bo še posebej zabavna in izvirna.

Proračun in seznam gostov

Preden začnete s pripravami, določite proračun in sestavite seznam gostov. Znesek denarja, ki ga boste namenili za zabavo je zelo pomemben, če zabavo organizirate sami. Lahko se tudi dogovorite, da gostje prispevajo določen znesek za najem prostora, za hrano ali pijačo. Seznam gostov vam bo pomagal oceniti, koliko prostora boste potrebovali ter količino hrane in pijače, ko jo boste pripravili. Pomemben pa je tudi za to, da koga ne pozabite povabiti.

people watching fireworks at nighttime

Kako izbrati pravo lokacijo

Če imate doma dovolj prostora in želite prihraniti denar, je domača zabava odlična izbira. Pri tem upoštevajte, da boste morda potrebovali dodatne stole in mize ter da potrebujete prostor za parkiranje gostov. Domače zabave so največkrat namenjene ožjemu krogu prijateljev in družine, število gostov pa ponavadi ni večje od 15 do 20 ljudi. 

Za večje zabave boste morali najti večji prostor. Zelo popularne so gorske koče, lokali ali restavracije. Pomislite na to, da bo mogoče v tistem času snežilo in boste morali poskrbeti za to, da bodo gostje varno prispeli na cilj in nato domov. Lahko pa poskrbite tudi za možnosti prenočevanja za tiste, ki ne bodo želeli ali mogli domov.

Okrasitev prostora in svetlobni efekti

Za pravo vzdušje na vaši novoletni zabavi je pomembno, da poskrbite za primerno razsvetljavo in da prostor lepo okrasite. Izberite okraske, ki se skladajo s tematiko zabave. Lahko obesite svetleče  grilande in prižgete svečke, ki bodo prostor naredile še bolj prijeten. Lahko uporabite LED trakove in razsvetlite prav vse kotičke prostora. Ne pozabite tudi na vhod, ki naj bo razsvetljen in okrašen času primerno. 

Hrana in pijača

Pri izbiri hrane za novoletno zabavo poskusite združiti tradicionalne jedi z nekaterimi inovativnimi in zanimivimi recepti. Pomislite na različne okuse in teksture, da boste lahko zadovoljili vse svoje goste. Lahko pripravite kanapeje, tortilje, različne namaze, zelenjavne muffine, narezke. Predlagamo, da za večje družbe ne pripravljate kuhane večerje, saj boste tako ves večer samo kuhali in stregli. Postrezite stvari, ki se dajo pripraviti v naprej in lahko počakajo. Ne pozabite tudi na vegetarijance in vegane. Nekje na hladnem imejte pripravljene sladice in sadje. Lahko spečete novoletno torto, ki jo boste razrezali po polnoči.

Pri izboru pijač ne pozabite na šampanjec, ki je klasična izbira za praznovanje novega leta in definitivno ne sme manjkati. Poleg tega ponudite različne druge alkoholne in brezalkoholne pijače, kot so vino, pivo, koktajli in sveže iztisnjeni sokovi. Ne pozabite pa tudi na vodo ali radensko.

Zabavne aktivnosti, igre, ples in glasba

Zabavne igre so sicer bolj primerne za različne rojstnodnevne zabave. Lahko pa jih pripravite tudi za novoletno zabavo. Pripravite lahko ugankarske igre, igre z besedami ali pa se odločite za bolj interaktivne igre, kot sta pantomima ali karaoke. 

Brez glasbe ni novoletne zabave, zato pripravite seznam, ki naj vsebuje glasbene uspešnice, ki bodo prispevale k vzdušju na zabavi. Poskrbite za dobro ozvočenje. Če je vaš proračun dovolj velik, pa lahko najamete DJ-a ali glasbeno skupino, ki vas bo zabavala dolgo v noč

Ognjemet in šampanjec ob polnoči

Ko se približuje polnoč bodite pripravljeni, da odprete šampanjec, da boste lahko nazdravili v novem letu. Poskrbite, da boste dali šampanjec na hladno že prej. Na prostem lahko pripravite ognjemet ali uporabite iskrice za dodatno praznično vzdušje.

Na zabavi se lahko obdarite s kovanci za srečo, z oreščki, sladkarijami ali z drugimi malenkostmi. Največkrat je “obvezno” prepevanje novoletnih pesmi (kdo še ne pozna tiste o beli snežinki, ki pada). 

Ne pozabite zabavnih trenutkov ovekovečiti s fotografskim aparatom ali telefonom.

Organizacija odlične in nepozabne novoletne zabave ni enostavna naloga, vendar z dobrim načrtovanjem lahko ustvarite nepozabno izkušnjo za sebe in svoje goste. Na ta način boste zagotovo novo leto začeli s svežo energijo, veseljem in optimizmom in predvsem se boste po napornem letu ob družbi prijateljev in družine imeli lepo.