Higienski izdelki, brez katerih si ne moremo več predstavljati skrb za čistočo sanitarij

Oprema za sanitarije

Osebna higiena je temelj zdravja in dobrega počutja, zato je pomembno, da redno skrbimo za čistočo telesa. Poleg toaletnega papirja in vlažilnih robčkov lahko uporabljamo tudi mila, šampone, zobne ščetke in zobne paste, ki so prilagojeni našim potrebam in preferencam.

Najpomembnejši higienski izdelki

Vsako gospodinjstvo porabi vsak mesec ogromen del svojega proračuna za higienske izdelke. Strošek je res velik in v tem članku bomo pogledali nekaj najpomembnejših izdelkov, ter na kaj moramo biti pri nakupu pozorni.

Toaletni papir

toaletni papir

Toaletni papir je ena izmed najpomembnejših stvari v kopalnici oz. stranišču, ki jo uporabljamo prav vsak dan. Različni ljudje imajo različne zahteve in preference, zato je pomembno, da izberemo pravi toaletni papir za nas.

Na trgu je na voljo več vrst toaletnega papirja, ki je lahko sestavljen iz več plasti. Dvoplastni toaletni papir je najpogostejša izbira, saj ponuja dobro razmerje med trpežnostjo in mehkobo. Triplastni toaletni papir je bolj razkošen in mehkejši, vendar je tudi dražji. Najdražji je štiriplastni toaletni papir, ki pa praviloma tudi traja najdlje. 

Pri izbiri toaletnega papirja moramo upoštevati več dejavnikov, kot so mehkoba, trpežnost, odišavljenost, cena in okoljski vpliv. Pomembno je, da izberemo toaletni papir, ki ustreza našim potrebam.

Reciklirani toaletni papir je narejen iz recikliranega papirja, kar pomeni, da je okolju prijazen. Nekateri mu rečejo tudi “ekološki” toaletni papir. Ta vrsta toaletnega papirja je prav tako zelo kakovostna in lahko enako učinkovita kot običajni toaletni papir, vendar pa je običajno brezbarven in na pogled ni enako privlačen, kot ostali, bolj “trendy” toaletni papirji. Cenovno običajno ni razlike. Edina razlika je ta, da je proizvodnja le-tega okolju prijazna, ima manjši vpliv na okolje in je pogosto pridelana brez uporabe škodljivih kemikalij. 

Higienski vložki

Higienski vložki so namenjeni ženskam za ohranjanje higiene med menstruacijo. Pri izbiri vložkov je pomembno upoštevati velikost, vpojnost in material, iz katerega so narejeni. Tudi tukaj je na trgu velika izbira različnih vložkov iz naravnih in umetnih materialov.

Vlažilni robčki

Vlažilni robčki so odličen dodatek k toaletnemu papirju, saj zagotavljajo dodatno higieno in svežino. Na trgu so na voljo različne vrste vlažilnih robčkov, nekateri so celo biološko razgradljivi in okolju prijazni. Biološko razgradljivi vlažilni robčki so odlična alternativa običajnim robčkom, saj se razgradijo v naravi in ne povzročajo dodatnih obremenitev za okolje. Pri izbiri takšnih robčkov bodite pozorni na certifikate, ki potrjujejo njihovo okoljsko prijaznost.

Bodimo pozorni na to, da robčkov, ki niso bio razgradljivi, ne mečemo v straniščno školjko, saj lahko s tem povzročimo, da se stranišče zamaši.

 

Zobne paste

Izbira zobne paste je izjemno pomembna, če želimo, da bomo imeli čiste in zdrave zobe. Izbiramo lahko med zobnimi pastami, ki so v obliki paste, v obliki tekočine, v obliki zablet. Izberemo lahko pekoče ali nepekoče zobne paste, ki so primerne predvsem za otroke in za ljudi, ki so občutljivi na mentol. 

Šamponi

Na trgu imamo veliko različnih šamponov. Izbiramo lahko šampone za mastne, suhe, poškodovane, barvane lase in za lase, obdelane s preparati za trajno. Ena izmed vrst je tudi šampon proti prhljaju. Pomembno je, da izberemo šampon, ki je prilagojen našim lasem, da bodo lasje lepi in zdravi.

 

Čistoča kopalnice in stranišča

white and blue labeled bottle

Poleg naše higiene je pomembno tudi ohranjanje čistoče v kopalnici in stranišču. 

Ohranjanje čistoče in higiene v sanitarijah je ključnega pomena za zdravje in dobro počutje vseh, ki jo uporabljajo. Za to uporabljamo različna čistila ter dezinfekcijska sredstva

Čistila za sanitarije

Oprema za sanitarije  in čistila za sanitarije za so namenjena čiščenju kopalniških površin, kot so umivalniki, stranišča in kadi. Pomembno je, da izberemo čistilo, ki učinkovito odstrani umazanijo in bakterije, hkrati pa ne škoduje nam in okolju.

Dezinfekcijska sredstva

Dezinfekcijska sredstva so ključna za ohranjanje higiene v kopalnici, saj uničujejo bakterije na površinah. Pri izbiri dezinfekcijskega sredstva bodite pozorni na njegovo sestavo in učinkovitost ter izbiro prilagodite površinam, da jih ne boste poškodovali s sredstvi, ki za čiščenje niso primerna.

Vse več ljudi se zaveda pomembnosti skrbi za okolje, zato se odločajo za okolju prijazne izdelke, tudi pri izbiri čistil za sanitarije.

Kako lahko prihranimo pri nakupu higienskih izdelkov in čistil?

Opremo za sanitarije lahko kupite v specializiranih trgovinah, v trgovskih centrih ali spletnih trgovinah. Pomembno je, da primerjate cene različnih izdelkov ter izberete tistega, ki najbolje ustreza vašim potrebam in željam in je hkrati tudi cenovno ugoden.

Kar nekaj denarja lahko z upoštevanjem naslednjih nasvetov:

  • izkoristimo popuste in akcije,
  • kupujmo izdelke v večjih pakiranjih, saj so pogosto cenejši na enoto,
  • primerjajmo cene in izdelke med različnimi trgovinami in spletnimi trgovinami,
  • razmislimo o nakupu izdelkov, ki so cenejši, vendar še vedno kakovostni.