Aminokisline – Gradniki življenja

aminokisline

Ali ste vedeli, da so aminokisline kot opeka, glavni gradniki iz katerih so sestavljene beljakovine? Gradnja celic in mišičnega tkiva, rast las in nohtov, obnova kože, izgradnja hormonov. Za vse to in še več so namreč bistvene prav aminokisline.

 

Zelo zanimivo je tudi dejstvo, da predstavljajo okrog 20 odstotkov naše telesne teže. Če vemo, da je vode od 60 do 70 odstotkov, hitro postane jasno, da je to druga najpomembnejša sestavina, potrebna za življenje!

 

V naravi je prisotnih več kot 100 različnih aminokislin. Med tiste, ki tvorijo genetski kod in beljakovine, pa sodi le 20 aminokislin. Le-te imenujemo proteinogene oziroma »beljakovinotvorne« aminokisline.

 

aminokislineDelimo jih na:

 

9 esencialnih aminokislin, ki so za življenje nujno potrebne, saj jih naše telo ne more proizvesti samo. Dobimo jih s hrano ali prehranskimi dodatki.Te so: histidin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan, lizin, valin, levcin in izolevcin.

 

*Valin, levcin in izolevcin so sestavni del BCAA (Branched-chain amino acid).

 

11 neesencialnih aminokislin, ki jih lahko naše telo sintetizira samo in jih ni nujno vnašati s prehrano. Te so: glicin, glutamat, glutamin, prolin, serin, tirozin, alanin, asparagin, aspartat in cistein.

 

Vendar so nekatere esencialne le v določenih okoliščinah

Aminokisline arginin, cistein, glicin, glutamin, histidin, prolin, serin in tirozin so pogojno esencialne aminokisline, saj jih normalno telo samo proizvede v dovoljšnjih količinah, v določenih okoliščinah pa je potreben vnos s hrano. Aminokisline cistein, tirozin, histidin in arginin pa so pri otrocih celo esencialne, saj ne morejo jih sintetizirati v dovoljšnji količini.

 

Esencialne aminokisline in njihove prednosti

Napisali smo že, da so esencialne aminokisline nujno potrebne za naše zdravje in dobro počutje. Ker jih naše telo ne more samo sintetizirati, jih moramo v telo nujno vnesti s hrano. Če uživaš raznoliko in beljakovinsko bogato hrano potem je tvoje telo verjetno dobro »založeno« z njimi. V nasprotnem primeru pa si moraš pomagati s prehranskimi dodatki, ki bodo nadomestili ta manjko. Vsaka od teh aminokislin ima edinstvene lastnosti in ključno vlogo pri delovanju našega organizma.

 

Pa si poglejmo, kaj so njihove glavne vloge:

 

HISTIDIN

Pomaga našemu telesu obnavljati poškodovano tkivo, prav tako pa tudi pospešuje rast tkiva. Pomemben je zlasti za mielinske ovojnice. Te obdajajo živčne celice in zagotavljajo prenos sporočil iz možganov v različne dele telesa. Poleg tega ga naše telo porablja za tvorbo histamina, nevrotransmiterja, ki je ključnega pomena za imunski odziv, prebavo, spolno delovanje in cikle spanja in budnosti.

 

METIONIN

Pomemben za rast novih krvnih žil, in vsebuje žveplo, ki je bistvenega pomena za pravilno rast in vzdrževanje tkiv in mišic. Metionin pomaga pri proizvodnji kreatina, potrebnega za proizvodnjo energije. Prav tako pomaga pri topljenju maščob v telesu in zmanjšuje maščobne obloge v jetrih.

 

FENILALANIN

Sodeluje pri krčenju in sproščanju mišic. V telesu se pretvori v tirozin, ki je potreben za proizvodnjo proteinov in kemikalij v možganih, kot sta adrenalin ali epinefrin, L-dopa in ščitnični hormoni. Fenilalanin ima velik vpliv na naše razpoloženje in duševno zdravje, izboljšuje spomin in motivacijo, omogoča boljšo absorpcijo UV žarkov in sintezo vitamina D.

 

TREONIN

Uravnava proizvodnjo kolagena in elastina, torej dveh vitalnih snovi v človeškem telesu. Podpira imunski sistem, jetra, srce in centralni živčni sistem. Poleg tega pomaga pri izgradnji močnih kosti, razgrajuje maščobe in pospešuje absorpcijo hranilnih snovi.

 

TRIPTOFAN

Brez njega ni občutka sreče in ni dobrega spanja. Triptofan je ključna aminokislina, iz katere telo izdeluje hormon sreče serotonin ter spalni hormon melatonin. Vpliva na občutek pomirjenosti in zadovoljstva.

 

LIZIN

Ena glavnih aminokislin za regeneracijo mišic in njihovo rast ter za krepitev imunskega sistema. Pomaga pri absorpciji drugih mineralov v telesu in je potreben za sintezo kolagena, ki je glavni element, potreben za tvorbo vezivnega tkiva v in kosti.

 

VALIN

To je ena od treh aminokislin z razvejano verigo (BCAA) na tem seznamu. Je bistvenega pomena za rast in obnovo mišic. Prav tako pomaga pri oskrbi mišic z dodatno glukozo, ki je pomembna za proizvodnjo energije med telesno aktivnostjo. To je bistvenega pomena za vzdržljivost in splošno mišično zdravje. Vendar pa je koristen tudi za živčni in prebavni sistem.

 

LEVCIN

Tako kot valin je tudi levcin BCAA, ki je ključnega pomena za sintezo beljakovin in regeneracijo mišic. Pomaga tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, spodbuja celjenje ran in proizvaja rastne hormone.

 

IZOLEVCIN

Zadnji od treh BCAA, izolevcin, je vključen v mišični metabolizem in je močno koncentriran v mišičnem tkivu. Pomemben je za delovanje imunskega sistema in tvorbo hemoglobina. Med napornim treningom poskrbi za ohranjanje energije, kar krepi vzdržljivost, po treningu pa pospešuje regeneracijo mišic.

aminokislinePrehranska dopolnila z esencialnimi aminokislinami

Večina ljudi dobi dovolj esencialnih aminokislin s prehrano. Vendar pa obstajajo številne prednosti jemanja prehranskih dodatkov. Predvsem, če se ukvarjate s športom in ste veliko telesno aktivni, boste z njimi izboljšali učinkovitost vadbe in okrevanje oz. regeneracijo. Pri izbiri bodite pozorni, da izdelek vsebuje aminokisline s predpono »L«, saj to pomeni, da je struktura aminokisline identična naravni (npr. L-glutamine).