Novice dneva – Primeri

Novice dneva

Prestavljene novice dneva za Januar

 

Kdo bo novi minister za notranje zadeve?

Po odstopu Bobnarjeve vlada vztrajno išče novega ministra za notranje zadeve. Pogovori naj bi bili še v teku, pojasnjuje Robert Golob, in upe polaga v redno februarsko sejo državnega zbora, ki bo potekala 20. februarja.

Računa na to, da mu bodo potencialni kandidati za ministrsko mesto še pred sejo predstavili svoje ekipe. V javnost je že zaokrožilo nekaj imen kandidatov, in sicer Boštjan Poklukar (minister za notranje zadeve v Šarčevi vladi), Miroslav Žaberl (strokovnjak za vprašanja varnosti) in Aleš Zalar (minister za pravosodje v Pahorjevi vladi, začasno vodil tudi resor notranjih zadev). 

Največja britanska stavka desetletja

Sveže novice

Na ulice je danes v Veliki Britaniji stopilo več kot pol milijona ljudi, od tega okrog sto tisoč javnih uslužbencev, ki zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje. Na Otoku je tako danes zaprtih več kot 20 tisoč šol in univerz, omejen pa je tudi avtobusni in železniški promet.

Učitelji nasprotujejo slabim delovnim pogojem,  ki so nastali zaradi prenizkih plač in, posledično, premalo usposobljenih uslužbencev. Gruče stavkajočih se zbirajo pred šolami, univerzami, železniškimi in avtobusnimi postajami, poleg britanske javnosti pa jim je podporo izkazal tudi Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije. 

Šok v Tel Avivu

Črna Kronika ima dost novic, iz tega priporočamo. Zaposleni na izraelskem letališču so bili šokirani nad prizorom med prijavljanjem potnikov na let. Belgijska starša, ki za svojega dojenčka nista kupila letalske karte, sta otroka v izogib dodatnim stroškom pustila na prijavnem okencu. Poskušala sta priti tudi skozi varnostno kontrolo in se sama vkrcati na letalo, vendar so ju uslužbenci s pomočjo policije že po nekaj minutah združili z dojenčkom. 

Dončič udaril nazaj v svojem slogu

Kakšne so novice dneva iz športa? Luka Dončič še naprej vztrajno pometa s svetovno košarkarsko konkurenco in tudi tokrat nas ni razočaral. Po počitku zaradi poškodbe gležnja se je vrnil v velikem slogu in poskrbel za športno novico dneva. Ekipi Detroit Pistons je namreč na včerajšnji tekmi zadal legendarnih 53 točk v 36 minutah igre. Dončič ima tako za sabo že 5 tekem, na katerih je ekipi prisvojil 50 točk ali več in s tem izenačil dosežek košarkarskega asa LeBrona Jamesa.

Po oceni ameriške znane televizije ESPN je v letošnji sezoni povprečje osvojenih točk v tekmi vidno naraslo in se hitro približuje rekordni sezoni 1966, ko je v povprečju vsako štirideseto tekmo košarkar osvojil 50 točk ali več.

Harry Styles – novi kralj popa?

Ni novica, da se je Harry Styles, član nekdanje britanske zasedbe One Direction, v zadnjem letu prepričljivo povzpel na sam vrh pop glasbene scene. Znana revija Rolling Stone se mu je tako odločila nadeti naziv kralja popa, ki je dotlej pripadal legendarnemu Michaelu Jacksonu.

Medtem ko se Harryjevi oboževalci veselijo z njim za novo pridobljeno titulo, pa Prince Jackson, sin Michaela Jacksona, temu nekoliko nasprotuje. Trdi sicer, da je Styles »izjemen izvajalec, ki je ustvaril čisto svoj glasbeni žanr,« vendar vseeno meni, da je kralj popa še vedno njegov oče, Michael Jackson. »Kralj popa pa je naziv, ki si ga je moj oče zaslužil v času, ko slava in prepoznavnost nista bili tako lahko dostopni kot sedaj.« 

Po soncu

Aftersun (sl. Po soncu), sveža filmska novost s Paulom Mescalom in Frankie Corio v glavnima vlogama, že od samega izida in premiere v Cannesu prejema zavidljive kritike in nagrade. Režiserka Charlotte Wells je navdih za ganljiv celovečerec dobila med listanjem starih družinskih albumov in ob tem razmišljala, kako zapletena so v resnici lahko osebna življenja naših bližnjih, pa se tega ne zavedamo. Zgodba govori o 11-letni Sophie, ki z očetom v poznih devetdesetih preživlja počitnice na turški obali.

Dvajset let kasneje se spominja tega poletja, na plano pa vrejo resnični in namišljeni spomini. Film si lahko ogledate v ljubljanskem Kinodvoru od 17. januarja naprej. 

Prva ljubljanska restavracija z Michelinovo zvezdico zapira svoja vrata

Najboljše novice

Atelje, prestižna restavracija v osrčju Ljubljane, ki si je Michelinovo zvezdico prisvojila prva v prestolnici, se zapira. Jorg Zupan, kulinarični mojster, spomladi obljublja nov lokal na isti lokaciji, ki bo deloval na nekoliko drugačen koncept.

Zupan pojasnjuje, da bo v kuhinji še naprej veliko pomembnost pripisoval sezonskim in domačim sestavinam, vendar bo z glasnejšo glasbo poskrbel za bolj sproščeno, neformalno vzdušje v lokalu.

Dodaja tudi, da bo restavracija prva v Ljubljani, v kateri bo kuhinja odprta do 23. ure ali še dlje. Michelinovo plaketo bodo zato morali umakniti, vendar se, kot pravijo, že veselijo tovrstnih dosežkov v prihodnje.

Slovenci sodelovali v pomembni genski raziskavi

Medicinska fakulteta Ljubljana je sodelovala v pomembni genski raziskavi, ki je dokazala, da se 30 odstotkov bolnikov bolje odziva na zdravila, če so prilagojena njihovemu genetskemu zapisu. V raziskavi je sodelovalo 7 držav pod vodilno univerzo v Leidnu, od tega več kot 50 zdravnikov, zdravstvenih delavcev in raziskovalcev laboratorija iz Slovenije.

Pacienti so poročali o manjšem obsegu neželenih učinkov, hkrati pa izrazili navdušenje nad t.i. farmakogenetskimi karticami, na katerih so za vsakega pacienta posebej navedene učinkovine za zdravljenje, primerne njihovemu genskemu zapisu.