Zakaj bi moral plise krasiti okna tudi v vašem domu?

pliseji za okna

Te motijo zavese, ki s prastarim izgledom kvarijo podobo dnevne sobe v tvojem domu, na njih se nabira prah, za piko na i pa je prava nočna mora zavese očistiti? Ne skrbi, rešitev je izredno preprosta: plise, pliseji za okna, plise zavese!

KAJ SO PLISE ZAVESE IN NJIHOVA UPORABA

Kaj so plise zavese?

Plise zavese so vse bolj priljubljena vrsta senčil, ki se vse bolj pogosto pojavlja v domovih po vsem svetu. Ljudje se v pliseje za okna zaljubljajo predvsem zato, ker predstavljajo hkrati funkcionalno zaščito in trendovski okras. Gre za zavese za okna ali vrata iz poliesternih vlaken, ki so na pogled elegantne in lepe, a moderen videz ni vse, kar nudijo. Plise zavese so funkcionalne, ker ne privlačijo umazanije in je njihovo vzdrževanje zelo enostavno, hkrati pa pliseji za okna nudijo zaščito, ki si jo želimo v naših domovih. Zavese, ki so prepričale že na tisoče ljudi, so inovativna in pametna rešitev, za vse, ki želijo popestritev in stilski izgled doma, hkrati pa zaščito in zatemnitev, ki jo nudijo zavese iz blaga ali rolete.

Uporaba plisejev za okna

Pliseji za okna se lahko namestijo in uporabljajo v različnih prostorih – od stanovanj in domov, do pisarn, učilnic, avtodomih, …

Plise zavese se lahko namesti in uporablja tudi na vseh vrstah oken. Pliseji za okna so primerni za uporabo na strešnih oknih, saj omogočajo učinkovito senčenje in ustrezno zatemnitev prostora. Če imamo v domu okna, ki so nepravilnih oblik, na primer okrogla, polkrožna, trikotna, v obliki trapeza,… lahko tudi nanje namestimo plise zavese ter jih nemoteno odpiramo in zapiramo. 

Pritrditev plisejev za okna je izredno preprosta in ne zahteva nobene zahtevne modifikacije, invazivnega poseganja v prostore in dom, ki bi lahko bilo zamudno in bi vam lahko predstavljalo velik finančni zalogaj. Poleg tega lahko plise zavese pritrdimo ne le tradicionalno na zgornji rob okna, temveč tudi na spodnji rob in jih tako odpiramo od spodaj navzgor.

Navadno plise zavese upravljamo z ročajem, lahko pa tudi z vrvno zavoro. Ker se plise zavese odpirajo od spodaj navzgor in od zgoraj navzdol, nam njihova uporaba nudi željeno mero zasebnosti in hkrati optimalno osvetlitev prostora. Ker se senčilo namesti direktno na okno, nas plise zavese tako ne ovirajo niti pri odpiranju in zapiranju oken.

plise

Prednosti uporabe plisejev

Priljubljenost in naraščajoča popularnost plise zaves je upravičena, saj ima uporaba plisejev veliko prednosti pred uporabo tradicionalnih zaves ali rolet. Plise zavese ali pliseji so izredno funkcionalni in prijetni za uporabo: njihova struktura omogoča optimalno razpršitev svetlobe, prijeten razgled in eleganten izgled prostora, v katerem so plise zavese nameščene. Velika prednost plise zaves je njihova preprosta uporaba in enostavno vzdrževanje. Obstojni in kvalitetni materiali, iz katerih so pliseji narejeni, pa daljšajo življenjsko dobo zaves, kar je prav tako velika in pomembna prednost njihove uporabe. Poleg tega je plise zavese mogoče namestiti in uporabljati na oknih vseh vrst in oblik. Prednost plisejev za okna je tudi njihova vsestranskost. Odvisno od izbrane tkanine plise zaves, nam lahko le-te nudijo zatemnitev, toplotno izolacijo, zaščito pred pogledi iz zunanjosti ali drugih prostorov ter poleg vsega tega še dodajajo dekorativno vrednost prostoru. 

Vzdrževanje plisejev za okna

Postopek vzdrževanja plisejev za okna je izredno preprost in nezahteven. Ker so plise tkanine obdelane antistatično, pri njih ni težav z nabiranjem prahu. To je pomembna prednost uporabe plise zaves ne le za vse, ki imajo radi čistočo, temveč tudi za posameznike, ki imajo težave z alergijo na prah. Poleg tega umazanija zaradi načina obdelave plisejev, ostaja zgolj na površini plise zaves. Če se na pliseju pojavi madež, pogosto zadostuje že, da zaveso preprosto obrišemo z vlažno krpo. Ko pa je potrebno bolj natančno čiščenje plise zavese, jo lahko le očistimo z enostavnim pranjem v mlačni vodi. Zaradi kvalitetnih in natančno proizvedenih tkanin so plise zavese za okna izredno dolgo obstojne in trajne.

Različne tkanine za plise zavese

Tkanine, ki jih lahko uporabljamo za plise senčila se med seboj razlikujejo v nekaj značilnostih. Najbolj opazna in očitna razlika je v barvah in vzorcih, kar omogoča izbiro plise zaves, ki najbolj ustrezajo vašemu okusu, se skladajo z videzom vašega doma in po želji nudijo preprosto popestritev prostora. Na prvi pogled manj opazna, a izredno pomembna pa je razlika v prosojnosti tkanin, ki jo posameznik navadno izbere glede na namen uporabe. Poznamo tkanine, ki so prosojne in se uporabljajo le v namen dekoracije, saj ne omogočajo zastiranja pogleda, polprosojne tkanine pa so tiste, ki so tkane gosteje in posledično omogočajo zastiranje pogleda ter se zato uporabljajo tudi v namen zaščite pred pogledi od zunaj. Neprosojne tkanine, so tkanine za pliseje, ki so tako gosto tkane, da popolnoma zastrejo pogled, hkrati pa prepuščajo svetlobo. Poznamo pa tudi plise tkanine, ki so namenjene predvsem zatemnitvi nekega prostora in kot take ne prepuščajo svetlobe.