Pralni stroji s pametnimi programi

pralni stroj

 

Sodobni pralni stroji ponujajo številne specializirane programe, namenjene različnim tkaninam in stopnji umazanosti oblačil. Te nastavitve se razlikujejo glede na vrsto in znamko stroja, zato je pomembno, da si za podrobne informacije ogledate navodila za uporabo ali se obrnete na proizvajalca.

Poglejmo si najpogostejše programe pranja, ki jih imajo pralni stroji s sprednjim polnjenjem. Eden najpogosteje uporabljenih programov v gospodinjstvu je zagotovo cikel za bombaž, ki nastavi temperaturo vode in hitrost vrtenja na optimalno raven za čiščenje bombažnih oblačil in drugih izdelkov. Pranje s tem programom običajno traja dlje kot drugi programi, saj zahteva temeljitejše cikle izpiranja.

pralni stroj electrolux

Program Synthetic je posebej zasnovan za sintetične materiale, kot sta poliester in najlon. Uporablja nižje temperature od programov, ki so priporočeni za naravna vlakna, kot sta bombaž ali volna. To pomaga preprečiti krčenje občutljivih sintetičnih tkanin. Poleg tega ta program pogosto vključuje nižjo hitrost centrifuge, da se prepreči mečkanje ali poškodovanje materiala.

Za močno umazane predmete se uporablja program Heavy Duty (ime se razlikuje odvisno od znamke pralnega stroja). Ta program uporablja višjo temperaturo in aktivnejše premikanje perila po bobnu za odstranjevanje trdovratnih madežev in umazanije. Intenzivno delovanje vode pomaga razbiti delce umazanije in raztopiti močno maščobo ter drugo umazanijo.

Program Šport je namenjen hitremu in učinkovitemu čiščenju predmetov, ki se uporabljajo v športu, kot so uniforme, športni dresi in druga športna oblačila. Ta program običajno uporablja višjo nastavitev temperature kot običajni programi pranja, skupaj s povečano aktivnostjo v bobnu, da pomaga odpraviti težko odstranljive madeže, kot so umazanija, trava ali znoj. Poleg tega lahko ta program vključuje tudi možnost dodatnega izpiranja, ki pomaga zagotoviti, da se s pranega predmeta odstranijo morebitni ostanki detergenta.

Program Šport je obvezna možnost za vse, ki se redno ukvarjajo s telesnimi dejavnostmi, ali za starše, katerih otroci trenirajo kakšen šport. Ta program ne zagotavlja le vrhunskih rezultatov čiščenja, temveč tudi pomaga podaljšati življenjsko dobo dragih športnih oblačil, saj preprečuje bledenje zaradi prekomerne uporabe pralnih sredstev ali poškodb zaradi visokih temperatur.

Program Delicate uporablja nastavitev nizke temperature in počasno hitrost centrifuge pri občutljivih tkaninah, kot so svila, volna, najlon in druge lahke tkanine. To zmanjšuje nevarnost poškodb zaradi visokih temperatur ali premikanja perila v bobnu. Čiščenje tkanin lahko z občutljivim programom traja dlje kot sicer, vendar program pomaga ohraniti občutljive tkanine pred krčenjem ali drugimi poškodbami.

Protialergijski program Anti-Allergy, ki ga imajo najboljši pralni stroji, je posebej zasnovan za odstranjevanje bakterij, cvetnega prahu, pršic in drugih alergenov iz tkanin. Ta program običajno uporablja kombinacijo vroče vode in pare, ki pomaga odstraniti in uničiti bakterije, hkrati pa zmanjša vonjave in osveži oblačila, posteljnino itd. Poleg tega lahko ta program uporabi dodaten cikel izpiranja, ki pomaga odstraniti morebitne ostanke alergenov, ki bi lahko ostali na oblačilih ali posteljnini.

Antialergijski program je kot nalašč za alergike ali osebe, ki so zelo občutljive na prašne delce in umazanijo, ujeto v tkaninah. Za optimalne rezultate je treba ta program uporabljati skupaj s tekočim pralnim sredstvom, namenjenim alergikom. Ti detergenti vsebujejo posebne sestavine, ki so zasnovane tako, da učinkoviteje delujejo na alergene kot običajni detergenti. Poleg tega pri pranju ne smete uporabljati mehčalca, saj lahko zmanjša učinkovitost pri lovljenju alergenov. Čeprav zaradi specializiranih funkcij program proti alergijam traja nekoliko dlje kot drugi, lahko redna uporaba tega programa alergikom zagotovi veliko olajšanje in mirno vest, da so njihovi gospodinjski predmeti čisti in sveži.

pralni stroj bosch

Program za ročno pranje je idealen za občutljiva oblačila in tkanine, ki potrebujejo posebno pozornost. Ta cikel uporablja nastavitev nizke temperature, počasnejšo hitrost centrifuge in nežno pranje, da se predmeti med pranjem ne raztegnejo ali poškodujejo. Zaradi nižje temperature vode ta program potrebuje več časa, da so predmeti popolnoma čisti. Pri tem ciklu je priporočljivo uporabljati tekoča pralna sredstva, saj ustvarjajo nežnejšo peno kot sredstva v prahu, ki so lahko ostra za občutljive tkanine. Prav tako pri tem programu ni priporočljivo uporabljati mehčalca.

Na koncu je tu še program za hitro pranje, ki je namenjen rahlo umazanim predmetom ali oblačilom, ki jih je potrebno le osvežiti. Uporablja nižjo temperaturo in kratek cikel pranja, kar omogoča hitro čiščenje oblačil. To je odlična možnost za tkanine, ki jih je treba oprati v naglici, vendar niso močno umazane.

S poznavanjem različnih programov pralnega stroja, ki so na voljo, boste lažje izbrali ustrezno nastavitev za različne vrste tkanin, ki jih imate doma, in stopnjo umazanije. Vsak program je zasnovan s posebnimi nastavitvami, ki pomagajo zagotoviti, da so oblačila hitro in pravilno očiščena, ne da bi poškodovali občutljive tkanine ali zapravljali energijo z nepotrebnimi cikli pralnega stroja.  Za najboljše rezultate vedno preberite navodila za uporabo pralnega stroja ali se obrnite na proizvajalca, če imate vprašanja o tem, kateri program je najprimernejši za vaša oblačila.