Bi imeli ultrabook prenosni računalnik?

prenosni računalnik

Ultrabook je vrsta prenosnega računalnika, ki je namenjen predvsem mobilnosti. Je odlična izbira za vse, ki veliko potujejo, letijo ali pa želijo zgolj narediti dober vtis. Ultrabooki že po izgledu namreč izstopajo iz množice običajnih prenosnikov: so lažji in tanjši od večine prenosnih računalnikov, vendar na račun tega ne trpi njihova zmogljivost.

Kaj je ultrabook?

Oznaka »ultrabook« je bila prvič uvedena leta 2011 s strani podjetja Intel in predstavlja prenosne računalnike, ki izpolnjujejo določene specifikacije in standarde. Ultrabooki so namenjeni uporabnikom, ki iščejo prenosni računalnik, ki je lahek in tanek, vendar ponuja zmogljivost, ki je primerljiva z običajnimi prenosnimi računalniki. Ker so ti prenosniki zasnovani za mobilnost, imajo običajno manjšo baterijo, ki pa ponavadi zagotavlja daljši čas delovanja kot pri običajnih prenosnih računalnikih.

Da lahko prenosni računalnik dobi oznako »ultrabook«, mora izpolnjevati določene zahteve, kot so:

  • tanjša zasnova: so tanjši od 21 mm, kar pomeni, da so lažji in enostavnejši za prenašanje,
    hitrejši zagon: zaženejo se v manj kot sedmih sekundah, njihovo delovanje pa je hitrejše v primerjavi z običajnimi prenosnimi računalniki,
  • dolgotrajna baterija: baterija mora zdržati vsaj pet ur in imeti daljšo življenjsko dobo, da lahko omogoča daljši čas uporabe,
  • zmogljiv procesor: večina ultrabookov je opremljenih s procesorji Intel i5 ali i7, zato jih lahko uporabljate za veliko več kot preprosto brskanje po internetu ali osnovna opravila,
  • SSD-pogon za shranjevanje podatkov: shranjevanje na SSD-pogonu (angl. solid state drive) je hitrejše in bolj zanesljivo kot na trdem disku,
  • visoka ločljivost zaslona: zagotavlja izboljšano izkušnjo pri gledanju filmov in igranju iger.

Poleg teh specifikacij morajo ultrabooki izpolnjevati tudi druge standarde, kot so varnost, zmogljivost, zanesljivost in mobilnost.

Koliko stane ultrabook?

Cena ultrabookov je običajno nekoliko višja od običajnih prenosnih računalnikov. Ultrabooki so namreč opremljeni z najnovejšo tehnologijo in ustvarjeni za mobilnost. Mnogi uporabniki se odločijo za nakup ultrabooka predvsem zaradi njegove lahkotnosti in zmogljivosti, ki jo ponuja. Poglejmo cene ultrabookov, začenši z nejcenejšimi.

Ultrabooke, ki jih lahko uporabljate tudi kot tablico, lahko dobite že za dobrih 400 evrov. Prenosnik Microsoft Surface GO 3, Pentium G-6500Y/4 GB/SSD je kot naročen za vse, ki od svojega prenosnika pričakujete mobilnost, saj je izredno lahek in se odlično prilega v torbo. Zagotovo bo postal vaš najzvestejši spremljevalec pri vsakodnevnih aktivnostih in opravkih.

Ultrabook v obliki prenosnika lahko dobite že za dobrih 700 evrov, kot je na primer model HP Envy x360 15-eu0051nn, ki ima zaslon na dotik in omogoča različne načine uporabe. Zaradi IPS-matrike so barve na zaslonu izredno žive, za nameček pa ima še polno visoko ločljivost FHD. Poganja ga 6-jedrni procesor AMD Ryzen 5 (5500U). Je odličen za video klice, saj ima kvalitetno spletno kamero, dvojne zvočnike in mikrofon.

V naslednjem cenovnem razredu najdete prenosnike, kot je na primer Asus ZenBook 14 UM3402YA-OLED-KM731X, ki ga dobite za dobrih 1300 evrov. Kaj vse ponuja? Je izredno lahek in ima zaslon na dotik, ki ga lahko razprete vse do 180 stopinj. Ima AMD Radeon integrirano grafično kartico, ki zagotavlja sliko vrhunske kakovosti. Za hitrost in zmogljivost skrbijo procesor AMD Ryzen 7 5825U, delovni pomnilnik kapacitete 16 GB in SSD-disk NVMe (1 TB). Tipkovnica je osvetljena, zato jo boste brez težav uporabljali tudi v temi ali pri slabši svetlobi. Vključuje bralnik prstnih odtisov in TPM-čip, ki poskrbita za varno uporabo.

Ultrabook – cena najzmogljivejših napravultrabook

V višjem cenovnem razredu najdemo poslovne prenosnike, ki so odlična izbira tudi za zahtevne zasebne uporabnike. Prenosnik Lenovo ThinkPad X1 Extreme G5 i7 za ceno 3.705,68 evrov ponuja vse in še več: ima kar 16 GB RAM-a, SSD-disk z 1 TB prostora in izjemno zmogljiv procesor Intel Core i7-12700H (12. generacije). Procesor ima 24 MB predpomnilnika in delovni takt do 4,7 GHz. Zahvaljujoč ločeni grafični kartici (NVIDIA GeForce 3050 Ti in 4 GB videopomnilnika) omogoča uporabo naprednih programov za grafični dizajn. Poleg vsega naštetega ima še osvetljeno tipkovnico in bralnik prstnih odtisov.

Navdušencem nad Applom priporočamo prenosnik Apple MacBook Pro 16.2, ki je primeren za zahtevne uporabnike in poslovno rabo. Ima 10-jedrni CPU, čip Apple M1 Pro in grafično kartico s 16-jedrnim GPU. Računalnik je izjemno hiter in zmogljiv, saj ima RAM 16 GB, hiter SSD-disk in 512 GB prostora za shranjevanje. Zaslon Liquid Retina XDR vas bo navdušil z ostrimi kontrasti in osupljivimi barvami. Dodaten plus sta osvetljena tipkovnica in napredna kamera 1080p FaceTime HD. Če k vsemu temu prištejete še nizko težo in debelino (zgolj 2,1 kg in 1,68 cm) je kombinacija popolna.

Če iščete pravo »pošast«, pa ta sliši na ime Asus ROG Zephyrus Duo 16. Ta vrhunski prenosnik stane več kot 5.000 € in je namenjen večopravilnosti, igranju iger in uporabi najzahtevnejših aplikacij. Lahko bi rekli, da odlično dela »pod pritiskom«, saj hitro in brezhibno deluje pod obremenitvijo, tudi ko so projekti najzahtevnejši. Ima namreč izredno močan procesor in neverjetno grafično procesno enoto.
Po svoj ultrabook pridite na Enaa, kjer lahko izbirate med najboljšimi modeli priznanih proizvajalcev. Na voljo so prenosniki na obroke, akcijske cene in popusti, ki jih ne smete zamuditi.